04 helmikuuta, 2016

Pakolainen ei ole aalto

"Harjoittelin kaiken näyttelemisen pois. Lopulta istuin tuolilla ja vain kerroin tarinan." Näin kertoo Asko Sarkola omasta tulkinnastaan Maanmittarin tarina -monologista Liisa Talvitien kirjoittamassa elämäkerrassa Asko Sarkola - naurun takana. Hyvin samaan tapaan on Sarkola nyt ohjannut Pekka Strangia.

Christer Liljelundin kirjoittama monologi perustuu Vietnamista venepakolaisena vuonna 1977 paenneen ja lopulta Suomeen ensimmäisten kiintiöpakolaisten joukossa tulleen Tran Minh Cahnin tarinaan. Maanmittarina työskennellyt mies määriteltiin Vietnamin sodan päätyttyä maanpetturiksi ja laitettiin uudelleenkoulutusleirille. Vaikka vapaus myöhemmin koittikin, pakottivat olosuhteet kuitenkin pakenemaan kiikkerällä veneellä kohti vapautta.

Pekka Strang todellakin istuu paikallaan koko vajaan tunnin kestoisen monologin, kädet sylissä, lähes ilmeettömänä. Tulkinta pakottaa katsojan keskittymään tekstiin. Mitä jos joutuisin itse tekemään tuollaisia ratkaisuja? Entä jos joutuisin itse kokemaan jotakin tuollaista?

Maanmittarin tarina on täynnä järkyttäviä käänteitä, joista järkyttävimmältä tuntuu se, että vain perheen vahvimmat, isä ja vanhimmat pojat pystyvät lähtemään. Äiti ja kaksi nuorinta lasta jäävät. Tuossa kohtaa antaa Strang rahtusen tunnetta tihkua esiin. 

En itse uppoa esitykseen aivan niin syvälle kuin seuralaiseni ja mietin, mistä se johtuu. Tuntuu, että Lilla Teaternin suhteessa katsomoon korkealla oleva näyttämö ja valot, jotka estävät näyttelijää ottamasta todellista katsekontaktia, toimivat minun kohdallani etäisyyttä rakentavana. Toisaalta asetelma myös suojelee katsojaa.

Tässä aggressiivisen tunnepuheen täyttämässä pakolaiskeskustelussa tai päivänä, jolloin tasavallan presidentti toteaa puheessaan kansainvälisten pakolaissäännösten jääneen jälkeen ajastaan, on hyvä pysähtyä ja muistaa, että pakolaiset eivät ole vyöry, aalto tai tulva. He ovat yksittäisiä ihmisiä, joista jokaisella on syynsä lähteä kotimaastaan kohti tuntematonta. Aivan kuten Tran Minh Cahnilla melkein neljäkymmentä vuotta sitten. 


*****
Lilla Teatern: Maanmittarin tarina
Esitys 3.2.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...