06 toukokuuta, 2015

Rikkinäinen nuoruus nuorallakävellen

Klockriketeaternin tänä vuonna poliittiseen ja dokumenttiteatteriin keskittyvässä Diana Drama Festissä vieraileva Hamlet sade det vackrare perustuu Lagmansgårdenin koulukodin oppilaiden kanssa tehtyihin draamatyöpajoihin. Kaltoinkohdelluista ja elämässään hukassa olevista nuorista kertova esitys välttää realismia, ja onnistuu juuri siksi koskettamaan.

Macken (Per Enström) kotona dokataan reippaasti ja päihteitä kohti käy pojankin tie. Katarinan (Malin Olkkola) isäpuoli tulee kylään valojen sammuttua. Venäläinen Volodja (Jakob Johansson) on päätynyt moskovalaisista viemäreistä Suomeen, hukassa on kehitysvammainen pikkuveli. 

Nuorten tarinoita esittävät kiertävät sirkuslaiset, maneesista muodostuu koulukoti ja siitä kiirastulen kaltainen välitila, missä kaikilla on vielä mahdollisuus valita oma tiensä. Sirkusta pyörittää Carl Almin esittämä hyytävä tirehtööri. Kaikki neljä näyttelijää kantavat lukuisat päällekkäiset roolinsa taitavasti.

Sirkus toimii esityksen metaforisena maailmana hyvin, taikatemput ja nuorallakävelyt on rakennettu suoraan sisään Harriet Abrahamssonin ja Paul Olinin tekstin dramaturgiaan. Sen sijaan Shakespearen Hamlet tuntuu kietoutuvan jo muutenkin monitasoiseen tarinaan vähän väkinäisesti.

Olinin ohjaaman esityksen tunnelma on karmiva, mutta sirkuksen mukanaan tuoma leikkisyys keventää sitä, mikä puolestaan lisää ahdistusta. Samaan aikaan esityksessä on ronskia huumoria, erityisesti suomalaisten ja suomenruotsalaisten perinteiden kavalkadi Volodjan opiksi naurattaa.

Jeremy Crottsin ja Nina Silfverbergin jokaista yksityiskohtaa myöten tarkkaan mietitty visuaalisuus on herkullinen, ja erityisesti minua viehättää nuorten elämässä vaurioita aiheuttavien aikuisten esittäminen eläiminä. 

Micken vanhemmat ovat kännisiä sikoja, Volodjan sijaiskotia pyörittävät tahdottomat lampaat. Hyytävin rinnastus on onnea tuovana ja lempeänä symbolina pidetyn yksisarvisen muuttuminen lapsenraiskaajaksi.

Lopulta nuoret kohtaavat omat demoninsa kuin Pyhä Yrjö monipäisen lohikäärmeen. Ja juuri, kun kaiken kauhun ja karnevalismin rauhoituttua tulee mahdollisuus onnelliseen loppuun, muistutetaan meitä siitä, että nämä henkilöt eivät ole keksittyjä draamahenkilöitä. He ovat ihan oikeasti olemassa.

Tehokkaan dokumenttidraaman ovat vaasalaiset tehneet, kylmät väreet tuntuvat vielä seuraavanakin päivänä.

*****

Wasa Teater: Hamlet sade det vackrare
Esitys Klockriketeaternissa 5.5.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...