12 elokuuta, 2019

Teatterikesä 2019: La Reprise ja Hot Brown Honey

Milo Raun käsikirjoittama ja ohjaama La Reprise. Histoire(s) du théâtre (I) on dokumenttiteatteria monella tasolla. Se käsittelee belgialaisessa Liegen kaupungissa vuonna 2012 tapahtunutta Ihsane Jarfin brutaalia murhaa. Samalla se kertaa esityksen tekovaiheita.

Esityksen aluksi ajattelen, miten lempeästi minut siihen vedetään mukaan, vaikka aihe on kamala. Lopussa ei ole ollenkaan lempeästi käsitelty olo. Viharikos rekonstruoidaan vähän turhankin yksityiskohtaisesti ja vaikka teatteriväkivallan tekniikka on selitetty esityksessä aiemmin, se on kamalaa katsottavaa.

Monet kohtauksista tapahtuvat samaan aikaan näyttämöllä ja valkokankaalla, mutta usein hieman erilaisina versioina. Lähikuvassa näyttelijöiden työ nousee esiin.

La Reprisen jälkeen minulla oli alle tunti aikaa toipua ennen kuin seuraava alkoi. Siksi aluksi otti tovin, ennen kuin pääsin henkisesti mukaan australialaisen Briefs Factoryn räyhäkkääseen kabareeseen Hot Brown Honey.

Esitys on hävytön herätyskokous, oodi äideille ja rinnoille, ruskeiden naisten manifesti, megalomaaniset bileet.

"Tarkista etuoikeutesi", muistuttavat nämä erilaisia alkuperäiskansoja edustavat naiset ja ottavat oman tilansa. "Musta nainen sanoi teille juuri shhh, huomasitteko?" sanoo seremoniamestarina toimiva Busty Beatz aka The Queen Bee, "Paras tottua siihen."

Keskisormet ovat tukevasti tanassa, toinen kohti patriarkaattia, toinen kohti kolonialismia. Ja jos luulit, että esitys puhuu vain jostakin kaukaisesta maasta toisella puolella maapalloa, mieti uudelleen. Ei suomalaisillakaan ei ole sen puhtaammat paperit, kun puhutaan alkuperäiskansan kokemasta sorrosta.

Esityksestä omiksi huippukohdikseen nousevat Crystal Staceyn aka The Peace Makerin huikea ilma-akrobatia sekä Hope Haamin aka Hope Onen beatboxaus.

Lopuksi jonkin sortin vastuuvapauslauseke: Hot Brown Honey nähdään tällä viikolla myös Espoon Kaupunginteatterissa, jossa itse tänään aloitin työt tuottajana. Niinpä en ole täysin vailla sidonnaisuuksia suhteessa tähän esitykseen.

*****

IIPM & Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles: La Reprise. Histoire(s) du théâtre (I)
Briefs Factory: Hot Brown Honey
Esitykset Tampereen Teatterikesässä 11.8.2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...