13 syyskuuta, 2007

Onko tässä vihdoin teatterin keinoin avattu yhteiskunnallinen keskustelu?

Näyttäisitkö alennuskorttiasi, jos sillä saisit ostaa kalliimman lipun esitykseen? Itse tekoa jännempi tuntuu olevan aiheesta käytävä keskustelu anteeksipyyntövaatimuksineen. Nettikeskustelut kun tuppaavat usein kääntymään aivan toiseen aiheeseen kuin alkuperäiseen. Tästä ei ainakaan kukaan voisi suuttua, vai voiko? Akseli Ensemble laittoi katsojat Ranta-näytelmässä valinnan eteen, kun vaihtoehtoina oli halvempi lippu köyhille ja kalliimpi rikkaille? Kuinka moni valitsi kalliin vaihtoehdon?

Minusta mielenkiintoista on nimenomaan se, että Juha Hurmeen kannanotto määritellään heti syrjinnäksi, eikä esimerkiksi keskustelunavaukseksi tai humoristiseksi, taiteen keinoin tehdyksi peilinpidoksi yhteiskunnan naaman edessä. Niin minä sen koin.

Mutta vastauksena otsikon kysymykseen, epäilenpä.


Edit 15.9. Juha ei taivu. Hyvä Juha! Toivottavasti häntä pian syytetään jumalanpilkasta ja Kekkonen pääsee armahtamaan. No joo, ei tämä ehkä vielä kuitenkaan Salamaan verrattava juttu ole. Vitsivitsi. Tosin tarvitsee olla aika varovainen julkisten vitsien kanssa nykyään.
Keskustelu sen sijaan on jämähtänyt henkilökohtaisten kielioppivirhevittuilujen ohessa isänmaallisuuteen, mutta otsikkoni kysymykseen vastaus lienee kuitenkin epäröivä kyllä, vaikkakaan teatteri ei ehkä loppujen lopuksi ollut se keskustelun laukaiseva tekijä.

Edit 2013. Linkit eivät enää vieneet mihinkään. Kyseessä oli Varusmiesliiton närkästys siitä, että esityksen lippu oli euron kalliimpi varusmiehille kuin muille katsojille.

1 kommentti:

  1. Mä olen myös seurannut asiaa, mutta myönnän, että keskusteluja en ole jaksanut lukea kovin huolellisesti.

    Lähtikö tämä liikkeelle niin, että Satakunnan radio pyysi Varusmiesliiton kantaa, ja sitten jo keskustellaankin Hesarissa syrjinnästä? Vaikea kuvitella, että Varusmiesliitto aktiivisesti seuraili hinnoittelua vapaitten ammattiryhmien festarilla...

    VastaaPoista

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...