10 toukokuuta, 2015

Elämän puolella, pelkoa vastaan

Käyn tätä nykyä minimaalisen vähän katsomassa harrastajateatteria, koska ammattitarjontaa piisaa kalenterin tukkeeksi asti. Helsingin Gayteatteri on kuitenkin ainoa lajissaan paitsi Suomessa, myös Pohjoismaissa, joten sinne siis.

Paul Rudnickin näytelmä kertoo enemmän tarjoilijan kuin näyttelijän töitä tekevästä Jeffreystä, joka 1990-luvun alkupuolella ahdistuu New Yorkin AIDS-epidemiasta sen verran, että päättää lopettaa seksin tykkänään. Tottahan siinä kohtaa kuvaan astuu unelmien mies Steve ja tunne on molemminpuolinen. Perhana. Se, että Jeffrey on päättänyt elää selibaatissa, ei ole ainoa este. Steve sattuu myös olemaan HIV-positiivinen.

Cris af Enehielmin ohjaama esitys on karnevalistista kabareeta, mutta kietoo sisäänsä aitoja inhimillisiä roolihenkilöitä. Alkuun ei oikein tahdota päästä liikkeelle, ja rytmi ontuu, mutta kyllä kone lopulta lähtee käyntiin, ja meno on sen mukaista.

Rudnickin teksti rönsyilee sinne tänne ja eikä kärsisi pienestä dramaturgisesta putsauksesta, mutta kaiken sen härdellin ja hässimisen alla on jotakin kovin koskettavaa. Ja ihan hirmuisen hauskaa myös. 

Näytelmä ei ole sairauskertomus, eikä oikeastaan edes kerro HIV:stä, vaan siitä, että kieltämällä itseltään mahdollisuuden rakastamiseen, katoaa valtava siivu ihmisyyttäkin siinä samalla. Eräs henkilöistä muistuttaakin haudan takaa omien pelkojensa kanssa kamppailevaa Jeffreyä: "Vihaa AIDSia, älä elämää". 

Steve on tartunnastaan huolimatta terve, mutta kukaan ei tiedä kuinka kauan. Niinpä hän ei jätä katsomatta korttia, joka Jeffreyn ominaisuudessa käteen lankeaa (mistä näitä huonoja metaforia oikein tippuu...).

Harrastajateatterissa kun ollaan, on taito näyttämöllä vaihtelevaa, mutta se, mikä ehkä osaamisessa jää vajaaksi, paikkaantuu rohkeudella ja riemulla, joka tekemisestä välittyy. Petri Piatu Puhakka Jeffreynä ja Jarno Pimperi Stevenä kannattelevat esitystä herkästi ja varmoin ottein. Sivurooleissa nähdään joitakin aivan hurmaavia herkkuja, kuten Mikko Misha Aution himokas pappi tai Makla Laine homofobisena uutistoimittajana.

*****

Helsingin Gayteatteri: Jeffrey
Esitys Valtimonteatterissa 9.5.2015

Kallio Kukkii -festivaalia varten tekemäni Jarno Pimperin ja Mikko Aution haastattelu löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...