10 syyskuuta, 2014

Villikalkkuna puuduttaa penkkiin

Tšehovin henkilöiden mukaan nimetyt keski-ikäiset sisarukset Vanja ja Sonja elävät ankeaa arkea katsellen lammelle ja odottaen sinihaikaraa näköpiiriinsä. Sairaita vanhempia hoitaessa on oma elämä mennyt ohi, itsesääli ja itsemurha-aatokset vaivaavat. 

Christopher Durangin näytelmä Villikalkkuna ammentaa slaavilaisesta melankoliasta, mutta pukee sen amerikkalaisen puhekomedian muotoon.

Paikalle lehahtaa kolmas sisarus, kuuluisa näyttelijä Masha nuoren rakastajansa kanssa. Pikkuruisen kirsikkapuutarhan ympäröimä kotitalo on vaarassa joutua myyntiin, Moskovaan sentään haikaillaan vain sarkastisesti.

Naamiaisiin valmistautuessa sisarusten katkeruus pulpahtelee pintaan, ja lopulta Vanjan näytelmä, jatko-osa Treplevin Lokissa kirjoittamaan maailmanlopun runoelmaan, kääntyy katkeran vanhan miehen vuodatukseksi siitä, miten ennen oli paremmin. Sonja sentään löytää tulevaisuuteensa pienen toivon kipinän.

Tšehov-tieto helpottaa

Ei Tšehovin näytelmien ulkoa osaaminen ole mikään vaatimus esityksen ymmärtämiselle, mutta helpottaa teemojen ja toisaalta irtovitsien poimimista. Durang pudottelee sisarusten keskinäiseen kähinään välillä ihan hyviäkin oivalluksia, esimerkiksi antidepressanttien mahdollisesta vaikutuksesta tšehovilaiseen mielenmaisemaan.

Ehkä pohdiskelevuuden ja pikkunokkelan komedian yhdistelmä toimisi dynaamisempana ohjauksena, mutta Mikko Viherjuuren käsissä esitys on puuduttavan pitkäveteinen ja pysähtynyt. Näyttelijätkin vaikuttavat uneliailta kukin omassa korituolissaan istuessaan.

Tuija Ernamo, Heikki Kinnunen ja Elina Rintala tarjoavat marisevina sisaruksina tasaisen taitavaa, mutta intohimotonta näyttelijäntyötä. Nuorempi polvi, Martti Manninen Mashan toyboy Piikkinä ja Johanna Kuuva näyttelijäksi haikailevana Ninana, taas saavat tyytyä lähinnä koristeen osaan. Aliisa Pulkkisen ennustuksia suoltava Cassandra maustaa soppaa mystiikalla.

Väsynyt esitys ei jätä pysyvää jälkeä sieluun.

****

Esitys 4.9.2014, arvio julkaistu Hämeen Sanomissa 10.9.2014, väliotsikko toimituksen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...