10 elokuuta, 2013

Lämpimän humoristisesti kohti maailmanloppua

Pipsa Longan näytelmä Lauluja harmaan meren laidalta voitti New Baltic Drama -kilpailun vuonna 2011. Kaunis, herkkä ja humoristinen teksti on taipunut  Maarit Ruikan ohjaamana Turun kaupunginteatterin näyttämölle ja sieltä Tampereen Teatterikesään.

Merenrantakylän ihmisten kiireetön elämä joutuu uhanalaiseksi, kun Itämeri nousee pirtteihin. Luonnonvoiman vääjäämättömyys tekee hetkistä viimeisiä ja sitä kautta arvokkaita. Yhtäkkiä näillä ihmisillä on edessään kohtalo, jota he eivät tiedä, mutta joka katsojalle kirkastuu matkan aikana. Yksityiset tarinat ja yksittäiset henkilöt on piirretty puhtain vedoin, ilman ylimääräistä. Longan teksti on runollista ja pienissä yksityiskohdissa on herkullisia havaintoja.

Näytelmää raskauttaa kuitenkin yksi keskeinen ratkaisu: tarinaa kuljettaa kertoja, ulkopuolinen, joka näkee ja kertoo katsojille kaiken. Hän tuntee henkilöiden sisäiset tunteet ja kuulee ajatukset.  Alkuun viehättävältä tuntunut jatkuva selostus näyttämön tapahtumista alkaa kuitenkin varsin pian ärsyttää. Mainio ratkaisu on sen sijaan elokuvan yhdistäminen näyttämön toimintaan. Filmipätkät, sen lisäksi, että luovat tapahtumapaikat ja toimivat siten osana lavastusta, vievät myös tarinaa eteenpäin dialogissa näyttämön kanssa.

Kylän asukkaat ovat toinen toistaan rakastettavampia, täydellisiä omine puutteineen ja virheineen. Toisiaan kohtaan heillä on suuri, mutta eleetön luottamus. Yhdessä he myös kohtaavat maailmanlopun, joka yhtä aikaa naurattaa ja itkettää.

*****

Turun kaupunginteatteri: Lauluja harmaan meren laidalta
Esitys Tampereen Teatterikesässä 8.8.2013
Arvio julkaistu Hämeen Sanomissa 10.8.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...