30 tammikuuta, 2016

Hyvinvointiyhteiskunnan rampautuvilla raunioilla

Kari Hotakaisen samannimiseen romaaniin perustuva näytelmä Luonnon Laki alkaa Samuli Putron Elämä on juhla -kappaleella. On totta, että arkisten inhimillisyyksien oivaltajina ja tiiviin lauseen mestareina Putro ja Hotakainen ovat saman koulukunnan miehiä.

Sami Keski-Vähälän dramatisoima ja Milko Lehdon ohjaama esitys kertoo pienyrittäjä Rautalasta, entisestä veronkiertäjästä, joka löytää itsensä verovarojen loppukäyttäjän asemasta, liikenneonnettomuudessa vakavasti loukkaantuneena kuntoutusosastolta, jossa potilaat täytyy kuvitella ihmisiksi.

Eloonjääneestä leikataan ehyttä, mutta ympäriltä byrokratian kasvoton Leikkaaja typistää pikkuhiljaa rampautuvaa hyvinvointiyhteiskuntaa. Yksi kerrallaan hoitajat katoavat eikä katosta tippuvalle vedelle riitä ämpäreitä. Kovin avuton on ihminen kohtalonsa edessä, kun kipeimmät leikkaukset tehdään jossakin kaukana.

Pertti Sveholmin rouheasti esittämän, eikä ollenkaan niin mukavan päähenkilön tie kohti kuntoutumista on pitkä ja kivinen. Henkilökunnan kantava voima on laarin pohjalta viimeisiä voimavarojaan kaapiva kuntoutusosaston hoitaja Laura (Ursula Salo). Yllättävän kauan hänkin kestää päivä päivältä kurjistuvampaa työelämää, mutta lopulta murtumispiste tulee vastaan äkillisesti ja rajusti.

Näiden kahden ympärillä muut ihmiset eivät oikein saa luonteita. Se on sovituksen ongelma, henkilöiden syventämiseen ei riitä tilaa lääkehuuruisten hallusinaatioiden ja rönsyilevien sivujuonten välissä.

Vuoroaan vaihtava kertojan rooli lienee luotu, jotta Hotakaisen tuhti kerronta saisi tilaa. Proosa onkin vaikuttavaa, mutta ratkaisu ei toimi draaman työkaluna. Irralliseksi jäävät musiikkinumerot pidentävät turhaan muutenkin pitkää esitystä ja jälkipuolella toiminta jämähtää pohjustamattomien roolihenkilöiden monologeihin.

Puutteistaan huolimatta Luonnon laki on kipeän humoristinen ja pelottavan tarkka ajankuva, joka jättää ilkeän olon. Toisten on lähdettävä, jotta uusille saadaan tilaa, tämä on se lopullinen luonnon laki. Kaikkialla väijyy viikatemies, jotkut saavat pikavoiton, jolla viivästyttää omaa vuoroaan, mutta lähtö on lopulta edessä jokaisella.

*****
Helsingin Kaupunginteatteri: Luonnon laki
Ensi-ilta Pengerkadun näyttämöllä 27.1.2016, arvio julkaistu Hämeen Sanomissa 29.1.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...