24 syyskuuta, 2015

Eihän tälle saisi nauraa, mutta…

Kesken asuntonäytön mies tukehtuu. Vaimo ja kiinteistövälittäjä katsovat vierestä. Viileä kysymys ”onko sulla kaikki hyvin” jää soimaan korvissa kuin painajaisunessa. 

Ohjaaja Jani Volasen pään sisästä on pursunut niin käänteentekevää sketsiviihdettä Julmahuvi-ryhmän kanssa kuin komedian rajoja tehokkaasti venyttävää teatteriakin. Q-teatterin uutuus Jälkeenjäävät jatkaa jälkimmäisellä, absurdin teatterin linjalla.  

Näyttelijät Lotta Kaihua, Tommi Korpela, Pirjo Lonka, Elena Leeve, Jussi Nikkilä ja Eero Ritala jakavat käsikirjoitusvastuun Volasen kanssa. Edellinen yhteisponnistus Häiriötekijä siirtyi juuri näyttämöltä elokuvaksi. 

Sirpalemaisuudessaan, tabujen ravistelussaan ja median käytössään Jälkeenjäävät on läheistä sukua myös Ihmebantu-tv-sarjalle. Alkaako tässä olla jo kyseessä pieni brändi, erittäin viisto sellainen, mutta hyvin tunnistettava? 

Jälkeenjäävät on edeltäjänsä tavoin pienistä tarinoista koostuva kollaasi käsittämättömälle kierteelle taipuvista näennäisen arkisista tilanteista. Taustalla tuntuu kaikuvan moninaiseksi muotoutuva pelko.

Ovatko elämäni valinnat oikeita, entä jos olenkin käyttänyt annetun ajan ihan väärin, hukannut mahdollisuudet? Eksistentiaalikriisi saa jopa ihmisen identiteetin vaihtumaan kesken iloisten illanistujaisten.

Tilanteet venyttävät henkilöiden sietokykyä ympäristöönsä nähden äärirajoille. Kohtuuttoman nöyryyttäväksi tai stressaavaksi voi muodostua mikä tahansa koettelemus, oli se sitten työmatka paikallisjunalla tai pikainen pistäytyminen lähikauppaan.

Surrealistisiksikin välillä sukeutuvat ja sanalla sanoen aika kauheat kohtaukset naurattavat tunteiden tunnistettavuudessa, mutta välillä nauru takertuu tukalasti kurkkuun.

Esitys on täynnä tarkkaa ja taitavaa näyttelijäntyötä, liikutaan juuri sopivassa rekisterissä, jossa tosissaan oleminen ja överi lyövät kättä. Näyttelijät uppoavat saumattomasti Ville Seppäsen, Annukka Pykäläisen ja Sakari Tervon luomaan visuaaliseen maailmaan, jonka mediavyöryssä ahdistavat kuvat tulvivat verkkokalvoille.

Mitä jää ihmisestä jäljelle? Jääkö mitään? Esityksestä jäljelle jää hengästynyt, vähän karmiva ja vedet silmissä nauranut olo. Näytelmän häiriintyneen tunnelman voi viedä mukanaan kotiin, käsiohjelma tarjoaa lisää tarinoita luettavaksi.

*****

Q-teatteri: Jälkeenjäävät
Kantaesitys 17.9.2015, arvio julkaistu Hämeen Sanomissa 24.9.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...