01 huhtikuuta, 2015

Äännöstelmiä ja esineitä

Silloin tällöin tanssiesitysten jälkeen jään miettimään, että miksi tämä oli juuri tanssia eikä jotakin muuta. Toki Sonja Jokiniemi on tanssi- ja esitystaiteilija, mutta koska Hmm-esitys on nimenomaan Zodiakissa, ohjaa se ainakin minun odotuksiani enemmän tanssin puolelle. Ehkä tämä kuitenkin menee sinne esitystaiteen lokeroon.

Toisaalta, onko sen niin väliä, että mihin kategoriaan tai kategorioihin esitys nyt sitten luokitellaan? Olkoon siis ihan vaan esitys. 

Jokiniemi tutkii teoksessaan ääntä, kieltä, eleitä. Hän soittelee eri mittaisilla puukalikoilla, ei niinkään perkussiivisesti, vaan jokaisella kalikalla on oma ääni, oma bing, poing, ääh, oih tai joku muu äännöstelmä. Kieli on koko ajan muutoksen alla, silloin tällöin ääni tai sana jää jurnuttamaan kurkkuun.

Välillä Jokiniemi ja kalikat äityvät dialogiin, välillä hän painii muotoon asettumattoman sellofaanisylillisen kanssa. Niin liike kuin äänetkin toistuvat, muuntuvat ja toistuvat lisää.

Jotakin oudon kiehtovaa kaikessa tässä ääntelyssä ja toisteisessa liikkeessä on, vaikka oma ajatukseni lähteekin välillä harhailemaan. Se ei kuitenkaan ole esityksen vika, vaan päinvastoin ansio: assosiaatiot ovat vapaita. Esitys myös tarjoaa kuin kurillaan ristiriitaisia vinkkejä tulkinnalle. 

Puvustus - nahkainen kokohaalari ja lenkkarit (joilla on myös omat äänet) - tekee esiintyjästä yhtäaikaa virallisen ja rennon. Puukeppien muoto ja iloinen väritys tuo mieleeni lasten rakennuspalikat. Naivistinen dialogi vie ajatukset yhtä lailla lapsen leikkeihin, toisaalta äänet ja liike ovat usein varsin seksuaalissävyisiä. Natalia Domingues Rangelin äänimaailma kirskuu välillä ahdistavasti.

Hilpeältä tuntuvat tahtojen taistelut objektien kanssa: kun sellofaanimytty ei haluakaan itseään muokattavan enempää, tai kun pahvilaatikko kieltää oman jumaluutensa. Ole siinä sitten vakavasti otettava puppet master, kun materiaali kieltäytyy yhteistyöstä! 

Jotenkin aika metka ja ilkikurinen teos tämä Hmm. 

*****

Sonja Jokiniemi: Hmm
Ensi-ilta Zodiak - Uuden tanssin keskuksessa 1.4.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...