14 kesäkuuta, 2015

Viihteellistä fadoa ja vesileikkejä

Tämänkertaisen Kuopio Tanssii ja Soi -settini viimeinen teos, Quorum Ballet'n Correr o Fado yhdistää portugalilaista fadoa nykytanssiin. Yhdistelmä toimii varsin vaihtelevasti. 

Daniel Cardoson koreografiassa tanssi on hirmuisen sähäkkää, liikettä on valtavasti ja joka suuntaan, mutta silti esitys tuntuu jotenkin ponnettomalta. Miehet näyttävät murjottavan, naisilla taas pysyy showhymy päällä joka mutkassa. Miesten tehtävänä tuntuu olevan lähinnä naisten heittely, nostelu ja riepotus, joka joissakin kohdissa alkaa näyttää jo aika väkivaltaiselta (mihin naisten leveät hymyt tuovat melko arveluttavaa kierrettä). 

Fado-laulaja Joana Melo on mainio, samoin kolme soittajaa, mutta koska en ymmärrä portugalia yhtään, en myöskään tiedä, mistä lauletaan. Välillä on haikeaa, välillä iloisempaa meininkiä. Laulaja laulaa molemmat tyylit kuitenkin aivan yhtä sisäänpäinkääntyneesti silmät kiinni, joten hänen ilmaisunsa ei avaa laulujen sisältöä tanssia enempää. 

Kun kerran laulu ei puhuttele minua, eikä tanssikaan oikein, minulle käy, kuten usein tällaisissa tilanteissa: alan poimia näkemästäni kaikenlaista kyseenalaista ja mahdollisesti myös epäolennaista. Miksi naisten hamoset eivät edes yritä peittää pakaroita, vaikka miehet on sen sijaan puettu liehuviin housuhameisiin? Oliko oikeasti tarkoitus näyttää siltä, että kundi vetää mimmiä pataan ja sen jälkeen upottaa hänet vesialtaaseen? 

Niin se vesi, tosiaan. Esityksen yksi inspiraation lähde on aikanaan valtameriä hallinneiden portugalilaisten suhde mereen ja näyttämöllä onkin viisi vedellä täytettyä läpinäkyvää kuutiota kuin odottamassa kunnon räiskytystä. Sitä saadaan odottaa väliajan jälkeiseen osioon ja koko esityksen viimeinen sessio onkin hetken aikaan ihan näyttävä kokonaisuus veden ja valojen kanssa. 

Pääasiassa veden kanssa läträäminen tuntuu kuitenkin tekemällä tehdyltä. Sama vaiva on koreografiassa. Aivan kuten taitoluistelussa välillä voi nähdä jo kaukaa, että hetken päästä tulee nosto tai hyppy, on teoksessa paljon varmistelua ja valmistautumista, mikä rikkoo intensiteettiä ja liikkeen sujuvuutta. 

Mittaansa pidemmältä tuntuva esitys sijoittuu johonkin taiteen ja viihteen välimaastoon, vaikuttaa ikävällä tavalla laskelmoidulta eikä onnistu pitämään ainakaan minun valppauttani yllä. 

*****

Esitys Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla 14.6.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...