27 maaliskuuta, 2013

Tuo vaarallinen laji!

Tänään vietetään jälleen Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää, kuten jo vuodesta 1961 lähtien. Pisteet kotimaahan, aloitteen päivän viettämisestä teki Arvi Kivimaa vuonna 1959. (lisätietoa)


Joka vuosi ITI pyytää joltakin maineikkaalta teatterintekijältä julistuksen, joka luetaan kyseisenä päivänä tai jonakin lähipäivänä pidettävän esityksen alla teattereissa ympäri maailmaa. Viime vuonna julistuksen kirjoitti näyttelijä John Malcovich (lue), sitä edellisenä vuonna näytelmäkirjailija, ohjaaja ja näyttelijä Jessica A. Kaahwa Ugandasta (lue). Olen monena vuonna ollut lukemassa julistusta, usein oman ohjaukseni alla, ja varsin usein koettanut olla ihan hirveän paljon itse liikuttumatta lukemastani.



Joinakin vuosina taas naurattaa, kuten tänä vuonna. Nyt julistuksen on laatinut Dario Fo (lue), jonka kirjoittajalleen tyypillisestä ronskista provokaatiosta silmiini pomppaa erityisesti tämä hilpeä lainaus 1600-luvun kardinaalin mietteistä: 

"Miten paljon syvemmälle ihmissieluun voikaan tunkeutua silmän kautta kuin vain kirjoitetulla tekstillä! Miten paljon enemmän nuorten miesten ja naisten sielua vahingoittavatkaan ääneen lausutut sanat ja niitä seuraavat eleet kuin pelkät kuolleet sanat paperilla."


Niin. Miten vaarallinen voikaan teatteri olla? Teatteri viihdyttää, mutta voi olla myös tärkeä väylä muutokselle. Kaahwan julistus vuodelta 2011 loppuu sanoihin: 

"Tänään, Maailman Teatteripäivänä, meidän tulee nostaa teatteri esiin vuoropuhelun, yhteiskunnallisen muutoksen ja uudistusten aikaansaajana. YK käyttää valtavia rahasummia rauhan turvaamiseen asevoimin eri puolilla maailmaa. Inhimillinen, halvempi ja ylivoimaisesti tehokkaampi vaihtoehto on teatteri. Teatteri tuskin on ainoa ratkaisu maailmanrauhaan. Vaikuttavuutensa takia teatterin tulisi kuitenkin olla osa rauhanturvatoimia."


Enpä tuohon paljon osaa enää lisätä. Minun sieluni on vahingoitettu jo synnyinlahjana ja voi, kuinka paljon toivon sitä vielä jatkossakin vahingoitettavan tällä lajilla!



Hyvää maailman teatteripäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...