17 heinäkuuta, 2013

Valintojen tekemisestä ja sen vaikeudesta

Elokuussa matkakohteenani on Edinburgh Fringe, maailman suurin esittävän taiteen festivaali. Oma vierailuni on vajaan neljän päivän mittainen, mutta festivaali kestää kuukauden, jonka aikana esitetään 2871 eri teosta 273 eri esityspaikassa, taiteilijoita on yli 24 000. Ohjelmistoa on laidasta laitaan, verkkosivujen hakukone tarjoaa kategorioiksi seuraavat:

  • kabaree
  • lastenesitykset
  • komedia 
  • tanssi ja fyysinen teatteri
  • tapahtumat
  • näyttelyt
  • musiikki
  • musikaali ja ooppera
  • spoken word 
  • teatteri

Kaikissa näissä on toki runsaasti alakategorioita ja erilaisia painotuksia valintaa helpottamaan, mutta ei se silti ihan yhdeltä istumalta onnistu. Oman vierailuni ajalle hakukoneesta löytyy 2176 eri teosta, monesta niistä useampia esityskertoja. Teatteria, tanssia tai fyysistä teatteria (joka pitää sisällään myös sirkusesitykset) näistä on 714 eri tapahtumaa. Siis yli seitsemänsataa vajaan neljän päivän aikana. Valitse siinä sitten juuri ne oikeat esitykset!

Ensimmäisen kerran kävin ottamassa tuntumaa hakukoneeseen jo toukokuun alussa, mutta totesin, ettei laajamittaisempaan seulontaan kannattanut vielä tuolloin alkaa, ohjelmisto nimittäin julkistettiin kokonaisuudessaan vasta 30.5. Kesäkuussa vietinkin sitten yhden viikon läpikäymällä listaa iltaisin aina pari tuntia kerrallaan ja merkitsemällä kiinnostavat esitykset. 

Aloitin A:sta ja etenin järjestyksessä. Ensimmäiseksi katsoin kuvaa. Jos kuva kiinnosti, seuraavaksi luin otsikon. Jos otsikkokin vaikutti mielenkiintoiselta, klikkasin kuvauksen auki. Lopulta listalle seuloutui nelisenkymmentä esitystä, jotka jätin toviksi lepäämään. 

Tällä hetkellä käynnissä on toinen seulontakierros. Olen läpikäynyt listaa yksi kerrallaan, hakenut lisätietoa ja etsinyt trailereita tai muuta materiaalia. Valtaosa valitsemistani esityksistä kuitenkin kantaesitetään festivaaleilla, joten materiaalia on välillä saatavissa hyvin niukasti. Olen ollut brutaali, heivannut esityksen tylysti, jos siltä on tuntunut, jäämättä itkemään menetettyjen perään. 

Sitä mukaa kun tietoa on kertynyt, olen merkannut toisen seulan läpäisseet esitykset kalenteriin (sähköiseen toki), jokaisen yksittäisen esityskerran ja esitysten mitat huomioon ottaen. Hyvä juttu on, että suurin osa esityksistä noin tunnin mittaisia, yli puolitoistatuntisia en ole edes harkinnut. Ja hyvä juttu on myös, että suurin osa niistä esitetään vierailuni aikana ainakin kolmesti, joten vaihtoehtoja löytyy, jos jonkun tietyn ihan todella paljon haluaa nähdä. 

Jahka listani on jälleen läpikäyty, alan tehdä päällekäisistä esityksistä valintoja, sekä miettimään päivien rakenteita ylipäätään: tarkistamaan, että kulkemiseni ovat järkeviä, että aikaa on riittävästi siirtyä paikasta toiseen, syödäkin sopisi jossain välissä, ehkä vähän nukkuakin. Sitten olisi hyvä myös olla aikaa haistella festivaalitunnelmaa ja jutella tuntemattomien kanssa.

Pyrin saamaan ohjelmaani runsaasti eri esittävän taiteen lajeja edustavia esityksiä, mutta jo alussa päätin, että jätän perinteisen puhedraaman tällä kertaa väliin ja keskityn sellaiseen, jota en ihan heti pääse täällä koto-Suomessa näkemään. Tällä hetkellä listalla on ainakin nykyteatteria, -sirkusta ja -tanssia, performanssitaidetta, kabareeta, kauhua, sci-fiä, burleskia ja nukketeatteria sekä näitä toisiinsa yhdistäviä esityksiä. Suurin osa onkin sellaisia, ettei niitä yhteen tai edes kahteen kategoriaan saisi survottua.

Valinnat eivät siis vielä ole valmiit, eikä minulla vielä ole myöskään tietoa siitä, mitkä niistä lopulta pääsen näkemään, koska lipputoiveita voin esittää festivaalin mediakeskukselle vasta elokuun alussa. Olen menossa paikalle Hämeen Sanomien akkreditoituna edustajana, matkat ja majoituksen kustannan kuitenkin Suomen Arvostelijoiden liitolta saamallani Kopiosto-apurahalla. Ilman apurahaa ei lehti luonnollisestikaan voisi minua ulkomaille lähettää, apurahan saanti taas ei poissulje myös lehtijutun kirjoittamista, vaikka se onkin myönnetty opintomatkaa varten (tarkistin!).


Edit 19.7. Eilen illalla sain viimein aikataulun kasaan. Kuusitoista esitystä. Huh. Tuli hiki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...