27 lokakuuta, 2006

Kumma kumman vuoksi

Olin eilen katsomassa TTT:n Venetsian kauppiasta. Kari Heiskanen ohjaajana sekä vimmaiset mainoskuvat TKL:n bussien kyljissä antoivat odottaa paljon. Lopullinen tuotos oli kyllä jotakin ihan muuta.

Olen tosi paljon sitä mieltä, että klassikot pitää uudelleenkirjoittaa ja -katsoa, mutta joku syvempi ajatus olisi ehkä hyvä pitää mukana. Nyt oli mukana niin paljon kaikenlaista silppua, että en löytänyt ohjaajan pääväittämää mistään sieltä alta. Haettiinkohan siitä jotakin postmodernia otetta, vaiko ehkä ah niin muodikasta queeriä? (Olihan Bassaniolla hame ja kyllä se Antonio taisi olla hinttari.) Joko oli käynyt niin, että silppua (mm. Bollywood-kuvastoa, ilmeisesti työryhmän improvisaation kautta syntyneitä "nykyaika"-kohtauksia ja tarkoituksellisia pudotuksia) oli tullut niin paljon, että pääväittämä jäi piiloon tai sitten silpulla oli peitetty sitä, ettei pääväittämää oikeastaan edes ollut. Mielestäni on todella tylsää, jos se, mitä tämä näytelmä ja sen tekijät minulle kertovat, on ainoastaan kulunut "ahneella on paskanen loppu". Siis to-del-la tylsää.

Käsiohjelmassa tietenkin suunnattiin katsojien ajatuksia tiettyyn suuntaan infopaketeilla mm. juutalaisvihasta, uskonsodista ja vedettiin se 9/11:kin jotenkin siihen mukaan. En minä halua, että pitää lukea käsiohjelma, että saa esityksestä jotain irti. Minä haluan, että se kerrotaan siellä näyttämöllä!

Lisää juutalaisinfoa saatiin muuten myös TT:n Kun isoisä Suomeen hiihti -näytelmän käsiohjelmassa. Kun läpyskään on yleensä noin kymmenen minuuttia (todellakin max.) aikaa tutustua ennen esityksen alkua, riittäisi ihan vaan, että kerrottaisiin, keitä on mukana ja ehkä lisäksi jotain pientä "ohjaajan sana" -tyyppistä sanailua. En minä jaksa niitä julmettuja hakuteoksia, jotka ei edes koskaan mahdu säällisen kokoiseen käsilaukkuun.

Ja vielä siitä Venetsian kauppiaasta. Mielestäni ei ole edes olennaista, että Shylock on nimenomaan juutalainen ja muut ovat kristittyjä. Eiköhän sitä vastakkainasettelun meininkiä voi repiä melkein mistä tahansa kansanryhmästä. Tamperelaiset vastaan turkulaiset? Heh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...