21 marraskuuta, 2013

Triumfi on kiehtova uni

Kävin katsomassa Tanssiteatteri MD:n Triumfin. Ari Nummisen koreografia Jouni Kaipaisen musiikkiin MD:n ydinryhmän tanssittavaksi on varsin vaikuttava teos. 

Esitys on kuin surrealistinen uni, sellainen, josta ei ole ihan varma, että onko se hyvä vai paha uni. Eroottinen, väkivaltainen, huvittava, ahdistava. Sellainen, jota on vaikea analysoida jälkeenpäin, mutta joka palailee mieleen vielä pitkään. Tervetuloa Twin Peaksiin, punainen samettiverhokin löytyy. Tätä triumfia ei vedä nelivaljakko vaan jousikvartetti.

Nummisen teoksista olen useimmiten pitänyt. MD:lle vuonna 1998 tehdystä Hääkeikasta näin uusintaversion 2007 ja tykästyin sen samaan aikaan jotenkin hurmaavan suorasukaiseen ja absurdiin maailmaan. Telakan Kama Sutra ja etydejä olemisesta vuonna 2009 oli ihan mahdottoman ihana. Tänä vuonna nähdyistä Meren yllä monenvärinen pilvi kolahti, Petroskoi sen sijaan ei ihan täysillä.

Triumfi kyllä osui ja upposi. Kaipaisen musiikki – kuten nykyklasari muutenkin – on minulle kovasti vierasta ja niissä kohdissa, joissa musiikki oli keskiössä, huomasin oman keskittymiseni herpaantuvan. Tanssi sen sijaan kosketti kovasti. 

Aikoinaan MD:llä työskennellessä tutustuin perinpohjin Anniina Kumpuniemen, Mari Rosendahlin, Elina Jakowlevan ja Samuli Roinisen tapoihin olla näyttämöllä. Numminen on upeasti poiminut nuo ominaislaadut ja pyöräyttänyt niistä oman, yhtälailla vahvasti tunnistettavan liikemaailmansa kautta muljauttaen jotain uutta ja mielenkiintoista.

Kumpuniemi, Rosendahl ja Jakowleva ovat tanssineet yhdessä MD:n alusta saakka eli vuodesta 1997, Rosendahl ja Jakowleva jo Danscossa 80-luvun lopulla, eikä Roinenkaan enää mikään uusi kiinnitys ole, kymmenen vuotta talossa tuli jo täyteen. Tuo yhdessä tanssimisen tuttuus välittyy erityisesti tässä esityksessä vahvasti, mutta ei missään nimessä tylsästi tai turvallisesti. Toki varmasti itse katson entisten työkavereiden menoa toisenlaiset lasit päässä kuin jos näyttämöllä olisi vähän tuntemattomampaa väkeä.

Niin tai näin, Triumfi on kyllä tänä syksynä näkemistäni esityksistä ehdottomasti kiinnostavimmasta päästä.  

****

Ensi-ilta 21.11.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...